Michael Bang døde lørdag den 6. april 2013 - 69 år gammel.

Micahel Bang 
 
 
 
 
 
Dronning Ingrid og Michael Bang
  
 
 
 
 
 
Michael Bang og bla. glasmager Erik Svendsen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Vi vil huske Michael ikke kun som glaskunstner men også for hans store betydning for glasværket i Odense, "han er en af vore egne" sagde medarbejderne på glasværket. Uden ham var glasværket sikkert lukket 20 år tidligere, og vi var gået glip af mange smukke og unikke glasdesigns, som Michael skabte i samarbejde med håndværkerne - glasmagerne i Odense.

 

Som 24 årig - efter arbejde for Bjørn Wiinblads værksted, en stilling som modellør på ”Den Kongelige” og et par år på Ekenäs Glasbruk - tiltrådte Michael som designer i Kastrup Holmegaard med fast placering på glasværket i Odense. Michael engagerede sig med talent og passion i at skabe nye produkter, som udnyttede de specielle teknikker, man beherskede på glasværket, disse teknikker satte Michael sig grundigt ind i. "Han ved, hvordan vi arbejder," sagde glasmagerne.

 

Michaels første design succes - Palet serien - viste et design og en håndværksmæssig forarbejdning, der skabte international genklang. Hans næste store arbejde blev at skabe Holmegaards belysningsprogram, som han med pionerånd og med udgangspunkt i Fyens Glasværks tradition for lampeproduktion samt hans dybe forståelse for lys og glas tegnede de første mange lamper til. Hans arbejde bar frugt, Holmegaards belysningsprogram blev en realitet. Efterhånden var han ikke den eneste glaskunstner, som tegnede belysning, men Michael har gennem tiden bidraget med mange smukke lamper og pendler for Holmegaard.

 

Michaels tegnestue på glasværket, hvor kreativiteten havde sprudlet forblev intakt frem til 1982. Selv om han midt i 1970'erne fik tegnestue på Holmegaard i Fensmark, forblev der et bånd mellem Michael Bang og glasværket i Odense.

 

Michaels produktion har gennem tiden fyldt meget i Holmegaards kataloger, men også talentfuldt unika fra hans hånd kan man finde i samlinger og på museer.

 

Michael Bang har selv om sit virke udtalt: "Jeg kalder mig vistnok glastegner . . . jeg føler mig hverken som kunstner eller designer. Min funktion er instruktørens, og min opgave er gennem et team af glasmagere, solister at visualisere en tanke og give den form i materialet glas."

 

Glaskunstner, menneske og kollega - ære være Michael Bangs minde.

 

Anders Tybjerg Jørgensen

tidligere fabrikschef, Holmegaards Glasværker A/S Odense afdeling

 

 

Fynske Glasvenner | Odense - Danmark | fynske-glasvenner@mail.dk